Göbeklitepe Seramik T Obje
10016524
Göbeklitepe Arkeolojik Alanı, Şanlıurfa kent merkezinin 18 kilometre kuzeydoğusunda, Örencik Köyü yakınlarındadır. Alan, 1963 yılında İstanbul ve Chicago Üniversiteleri’nin ortaklığıyla gerçekleştirilen bir yüzey araştırması sırasında keşfedilmiş, alanın gerçek değeri, 1994 yılından sonra başlatılan kazı çalışmaları ile ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu çalışmalar sonrasında, Göbeklitepe’nin 12000 yıl öncesine uzanan bir kült merkezi olduğu anlaşılmıştır.
Göbeklitepe’nin konumu, boyutları, tarihlendirilmesi ve yapılarının anıtsallığı ile Neolitik dönem için eşsiz bir kutsal alan olduğu anlaşılmıştır. 12000 yıl boyunca doğal çevresi içinde dokunulmadan kaldığından, döneme ait önemli arkeolojik buluntular çıkmaktadır.
Taş devrinden kalma bu tapınakların yapılış biçiminde ortak bir özellik göze çarpmaktadır. T biçiminde sütunlar ile çevrilmiş bu tapınakların merkezinde iki T biçiminde sütun karşılıklı olarak yer almaktadır. T biçimindeki sütunlarda görülen el ve kol tasvirleri nedeniyle, sütunların stilize edilmiş insan formları olduğu düşünülmektedir. Sütunlar üzerinde, işlenmiş hayvan rölyefleri ve soyut semboller mevcuttur.
2011 senesinde UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilen Göbeklitepe Arkeolojik Alanı, 2018 senesinde Dünya Mirası olarak tescil edilmiştir.
Yükseklik : 28 cm
Ürünün Menşei : Türkiye