Header Band Image
20 - 64 Ürün Listeleniyor

Paşabahçe Mağazaları Saksı Modelleri

 

Yaşam alanlarına renk katan bitkiler kadar kullanılan saksılar da dekorasyonun tamamlayıcı unsurları arasında yer alır. Dekorasyona katkı sağlayan bir seçim yapmak için mutlaka bitkiyle uyumlu saksıları değerlendirmeniz gerekir. Bitkilerin büyüme kapasitelerine göre üretilen saksı çeşitleri arasında küçük toprak saksı seçeneklerinin yanı sıra büyük saksı alternatifleri de bulunur. Büyük saksı modelleri, iç ve dış mekan düzenlemesinde sadece fonksiyonel değil, aynı zamanda estetik bir rol de oynar. Çiçek saksısı gibi çeşitli dekoratif saksılar, yaşam alanlarını süsleyerek kişisel zevklere uygun bir atmosfer yaratır. Dekoratif saksı bitkinin türüne, kök yapısına, yerleştirileceği mekânın özelliklerine ve estetik tercihlere göre seçeneklerle sunulur. Siz de dekorasyon stiline ve bitkilerinize en uygun şık saksı modellerinden birini tercih ederek, yaşam alanınıza şık bir dokunuş yapabilirsiniz.

 

Dekoratif saksı modelleri, evinizi hem estetik hem de fonksiyonel açıdan dönüştürme gücüne sahiptir. Seçeceğiniz saksı türünü içinde yetiştireceğiniz bitkiye ve yaşam alanınızın dekorasyon stiline göre değerlendirebilirsiniz. Böylece evinize hem canlılık hem de zarafet katmanız mümkün olur. Paşabahçe Mağazaları’nda yaşam alanlarınızı zenginleştirebilecek birçok seçeneği bulabilirsiniz. Bunlardan bazıları ve kullanabileceğiniz alanlar ise şöyledir:

 

●      Hem iç hem dış mekanlarda yoğun olarak tercih edilen baykuş kabartmalı Silent beton saksı dekorasyon tarzınızı güçlendirerek çağdaş bir hava oluşturur.

●      Sukulentler için dekoratif Gardenya seramik saksı kullanmak, pencere önü gibi dar alanlara yerleştirilebilmesine olanak tanır.

●      Mesajlarla süslenen Life saksı modeli, pozitif enerjinizi yüksek tutar, çalışmalarınıza ilham olur.

●      Sevimli kedi kabartmasına sahip olan Happy Cat saksı modelleri evinize sıcak bir hava katar, kedi çimi yetiştirmek için de hoş bir alternatiftir.

●      Geometrik tasarımıyla dikkat çeken Riviera saksı ile kontrast görüntülerin çarpıcı etkisinden faydalanabilirsiniz.

●      Yaprak motifli desenleriyle dikkat çeken Hazan saksı ise doğal taş dokusuyla uyumlu görünümüyle mekana huzurlu bir atmosfer kazandırır.

●      Seramikten büst şeklinde tasarlanan Lip seramik saksılarla, yaşam alanınızı sanatsal bir dokunuşla süsleyebilirsiniz.

●      Kaktüs saksı, gerçekçi diken detaylarıyla, iç mekan dekorasyonuna doğal bir dokunuş katar.

●      Sonbahar saksı modelini mevsime uygun bitkilerle donatabilir, uyumlu bir görüntü yakalayabilirsiniz.

●      Ayaklı saksı tasarımının farklı bir formu olan Fil saksıyı Bonzai ağacı gibi egzotik bitkilerinizle eşleştirebilirsiniz

●      Polyresin mini saksı modellerini sukulentlerle ve kaktüslerle eşleştirebilir, kolaj görünümü oluşturabilirsiniz.

●      Sade tonlarda dizayn ettiğiniz evinize Cross saksı ile kırmızının canlandırıcı etkisinden faydalanabilir, minimal stilinize hareket katabilirsiniz.

●      Kapı girişlerinde ve balkonlara Kuş Örgü Hasır saksı modelini tercih edebilir, ortama doğal bir doku kazandırabilirsiniz. Dilerseniz güneşi seven bir çiçek olan papatyalarınızı da bu saksıda muhafaza edebilirsiniz.

●      Baykuş işlemeli saksıyı evinize dingin bir enerji katmak için tercih edebilirsiniz.

●      Geleneksel dantel tasarımıyla bezenen Perihan Beton saksı ise evinize nostaljik bir hava kazandırmak için idealdir.

●      Minimalist yüz formundaki Face seramik saksıyı, ofis masalarında kreatif bir dokunuş olarak kullanabilirsiniz.

●      Çölden aldığı ilhamla tasarlanan Sahra saksı, toprak tonlarının sıcak esintisini evinize taşır.

●      Bilge beton saksı ve Aslan saksı modelleri eğlenceli görünümüyle çocuk odası dekorasyonlarında kullanabileceğiniz seçeneklerdendir.

●      Ardor beton saksı modelini de sevdiklerinize anlamlı bir hediye olarak tercih edebilirsiniz.

●      Geometrik desenleriyle ön plana çıkan Density saksı, siyah beyaz kontrastıyla çağdaş sanat esintileri taşıyan zarif bir görünüm sunar.

●      Minimal detaylarıyla dikkat çeken Shade saksı ve Human saksıyı bir arada kullanarak kombinleyebilir, eğlenceli bir görünüm oluşturabilirsiniz.

●      Arpa şeklinden ilham alarak tasarlanan Barley saksı modelini mutfaklarınızda değerlendirebilirsiniz.


Saksılar Nasıl Kullanılır?

 

Saksılar, içine eklenen taş, kum, toprak gibi malzemelerle kökleri destekleyen, bitkilerin doğal ortamlarını taklit eden mini bir yetişme ortamı sunar. Saksının yapıldığı malzemeye göre kullanım şekli değişiklik gösterir. Örneğin, plastik saksılar için kırılgan yapıları sebebiyle daha az toprak eklenerek kullanmaya dikkat etmek gerekir. Bu nedenle, bitkilerinizin yerini sık sık değiştirmek istiyorsanız veya büyüklüklerini değiştirmeyi planlıyorsanız, plastik saksılar kullanabilirsiniz.

 

Temelde, drenajlı ve drenajsız olmak üzere iki ana saksı tipi bulunur. Drenajlı saksılar, alt kısmında delikler bulunan ve fazla suyun dışarı akmasını sağlayan saksı modelleridir. Bu delikler, suyun kök bölgesinde birikmesini önleyerek köklerin çürümesini engeller. Sulama sırasında toprağın aşırı doymasını engelleyerek, suyun kökler arasında serbestçe dolaşımını sağlar. Genellikle iç mekan bitkileri için tercih edilir ve bitkilerin sulama ihtiyaçlarını daha iyi kontrol etmeye olanak tanır. Karanfil, çuha çiçeği gibi bitkiler delikli saksıların sağladığı avantajlardan faydalanarak sağlıklı bir şekilde büyürler.

 

Drenajsız saksılar ise alt kısımlarında delikleri olmayan, dolayısıyla suyun tabandan geçişine imkan vermeyen özel tasarımlardır. Yapay çiçeklerle kullanılmak üzere tasarlanan dekor saksı modellerinde genelde drenaj kanalı olmaz. Orkideler gibi yağmur ormanlarından gelen egzotik bitkiler, nemli ortamı sevdiği için suyu içeri hapseden bir sistemden maksimum seviyede faydalanır. Drenajsız büyük saksı modellerinin bir diğer avantajı ise sulama sırasında altından su çıkışına izin vermediği için etrafın ıslanmasını önler.

 

Drenajsız saksı kullanırken sulama zamanlarını iyi kontrol etmeniz gerekir. Gereğinden fazla sulamak, bitkinizin toprağının yapısını bozar. Toprağın üst yüzeyinden nemini kontrol ederek sulama yapabilir, bir çizelge tutarak süreci takip edebilirsiniz.

 

Saksıları sadece bitki yetiştirmede değil, birçok farklı amaçla işlevsel olarak da kullanabilirsiniz. Hasır saksı çeşitlerini canlı çiçeklerin yanı sıra yapma çiçeklerle de süsleyebilirsiniz. Cam saksılarınızı vazolar gibi kullanarak kurutulmuş dekoratif saksı çiçekleri ile şık bir dekor öğesi haline getirebilirsiniz. Saksıları duvara monte ederek motifler oluşturabilir, duvar dekorasyonunuza farklı bir boyut kazandırabilirsiniz. Dekoratif büyük saksı modelleri sevdiklerinize ev hediyesi olarak değerlendirmeniz için de oldukça şık bir seçenektir.


Hangi Saksıyı Tercih Etmeliyim?

 

Saksıların en temel amacı bitki yetiştirmeye alan sağlamak olsa da aynı zamanda en sık kullanılan dekoratif objeler arasında yer alırlar. Seçeceğiniz saksı ortamın enerjisini zenginleştirmenin yanı sıra dekor olarak da ön plana çıkar. Mekanınıza kişisel bir dokunuş katmanın yanı sıra, bitkilerinizin sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olur. Hangi saksıyı tercih etmeniz gerektiğini belirlemeden önce bitkinizin büyüme koşullarını öğrenebilirsiniz. Bitkinin ihtiyaçlarına bağlı olarak kullanılması gereken dekoratif saksı modelleri farklılıklar gösterir. Örneğin, güneşi ve sıcağı bol seven lavanta çiçeğini yetiştirmek için toprak saksı kullanabilirsiniz. Toprak saksılar, güneş ışığına maruz kaldıklarında hızla ısınarak, içindeki bitkiyi sıcak bir ortamda tutma avantajına sahiptir.

 

Evinizin bitki köşelerine dilediğiniz gibi aranje ettiğiniz değişik saksı modelleri, kişisel zevklerinizi yansıtırken aynı zamanda yaşam alanınıza taze bir hava katar. Modern ve minimalist bir dekor için geometrik formlara sahip beton, mermer veya metal saksılar tercih edebilirsiniz. Özellikle sade ve şık bir görünüm oluşturmak istediğiniz ofislerde dikkat çekici bir aksesuar olarak kullanabilirsiniz. Duvar tipi saksıları ise yapma çiçekler ile süsleyerek ofisinize renk katabilirsiniz.

 

Evinizde güneş ışığından faydalanan bölgeleri tespit ederek, bu bölgelere saksıları yerleştirmeniz bitkilerinizin yeterince ışık almasını sağlar. Bu güneşli bölgeler tercih edeceğiniz saksının büyüklüğünü etkiler. Koyu renk saksılar, güneş ışığını çekip toprağı aşırı ısıtma eğilimindedir. Özellikle duyarlı bitkiler için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Saksı seçerken göz önünde bulundurmanız gereken diğer kriterler şu şekilde sıralanabilir:

 

●      Her bitkinin farklı kök yapısı ve büyüme alışkanlıkları vardır. Örneğin, begonviller derin ve geniş saksılara ihtiyaç duyarken, orkide gibi sulu bitkiler daha küçük saksılar için uygundur.


●      Su drenajına ihtiyaç duyan aloe vera gibi bitkiler için altında delikler bulunan ev içi saksı çeşitlerinden faydalanabilirsiniz.


●      Terracota saksılar pişirilmiş kilden üretilir, köklere daha iyi havalandırma sağlar ve suyun bir kısmını emerek drenajı güçlendirir. Kuraklığı seven lavantaları kil saksılarda büyütebilirsiniz.


●      Yüksek formdaki saksılar, bambu gibi dikey büyüme eğilimi gösteren bitkilerin yetiştirilmesi için ideal seçenekler oluşturur.


●      Seramik saksılar, toprağın nemi uzun süre boyunca koruyabilme özelliğine sahiptir ve sıcaklık dalgalanmalarından etkilenmezler. Bu da bitki köklerinin stabil bir sıcaklıkta kalmasını sağlar. Özellikle lilyum gibi çiçeklerin yetiştirilmesi için ideal koşullar sunar.


●      Beton botanik garden oluşturulurken en sık kullanılan malzeme türüdür, genellikle ağır olup kolay hareket etmezler. Böylelikle zeytin, portakal gibi çeşitli ağaçlarınızı rüzgar gibi dış etkenlere karşı ek önlem almadan yetiştirebilirsiniz.


●      Sık sulama isteyen menekşe gibi bitkileri, salon saksı modelleri içinde yetiştirerek bakım sürecini kolaylaştırabilirsiniz. Öte yandan kaktüs gibi suya daha az ihtiyaç duyan bitkiler için dış mekanda kullanabileceğiniz dekoratif saksı tercihi yapabilirsiniz.


●      Geniş tabanlı saksılar, kauçuk çiçeği ve monstera gibi genişleyerek ilerleyen büyük bitkiler için uygundur. Siz de bu bitkilerle evinizde küçük bir tropikal orman oluşturabilirsiniz.


●      Mermer, hava geçirgenliği düşük ısı alışverişine dirençli bir malzemedir, mermerden üretilen saksıları serin kök ortamına ihtiyaç duyan deve tabanı gibi bitkiler için kullanabilirsiniz.


●      Ayaklı saksı modelleri bitkileri yerden yükselterek imajını güçlendirir, etrafında temizlik yapmayı kolaylaştırır. Dış mekanda kullanırken ayakları toprağa sabitleyerek stabilitesini artırabilirsiniz.


●      Ahşap saksılar mekana rustik bir görünüm katarak bohem bir hava oluşturur. Bu saksıları kullanırken içine saksı aksesuarları kullanmak önemlidir, aksi halde ahşap yapı zamanla deforme olabilir.


●      Yemeklerinize dahil edebileceğiniz nane ve fesleğen gibi taze otları, mutfak saksısı içinde yetiştirerek taze baharatlara kolayca erişebilirsiniz.


●      Toprak saksılar doğal yapılarıyla bitkilerin neredeyse tamamı ile uyum içindedir, çevre dostu bir seçim arıyorsanız tercih edebilirsiniz.


●      Duvar saksıları, dar alanlarda dekoratif çiçek saksısı kullanımına alternatif sunar. Bitkilerinizi duvarda sergileyerek evcil hayvanların ulaşamayacağı yerlerde saklayabilirsiniz.


Saksılar Nasıl Temizlenir?

 

Saksıların temizlenmesi ve yıllık periyotlarla saksı değişimi, bitkilerin gelişimlerine aynı hızla devam edebilmesi için önemlidir. Saksı temizlenmediği zaman zamanla biriken tortular fazla suyun boşaltımını engelleyerek bitkinizin köklerinin zarar görmesine sebep olabilir. Sık sık bitkinizin tabanındaki drenaj alanında birikenleri temizleyerek bu sorundan kurtulabilirsiniz. Derin temizlik için saksı değişim zamanı önerilir. Çiçekleri köklere zarar vermeden çıkartıp dekoratif büyük saksı içine aktararak köklerin daha rahat yayılmasını sağlayabilirsiniz. Genelde bahar aylarında yapılan bu işlem arasında saksılarınızı temizleyebilirsiniz. Kaba kirler için fırça kullanabilir, ince temizlik için nemli bir bez tercih edebilirsiniz.

 

Beton, seramik gibi saksı modelleri suda yıkamaya uygundur. Kil ya da seramik saksı kullanıyorsanız yeni çiçeğinizi yerleştirmeden önce kireçli su içinde bekleterek tüm gözeneklerinin suyla dolmasını sağlayabilirsiniz. Gözenekleri zararlı organizmalardan da arındıran bu işlem yeni bitkiniz için steril bir ortam sağlar.


Saksı Fiyatları

 

Şık saksı modellerinin bir araya gelmesiyle oluşturduğunuz yeşil alanlar odanın havasını değiştirir, kokusuyla hoş bir atmosfer yaratır. Eviniz için yeni saksı arayışındaysanız, saksı fiyatları açısından oldukça geniş bir aralıkla karşılaşabilirsiniz. Fiyatları kullanılan malzemenin türüne, kalitesine, saksının boyutuna, üzerindeki desenlere ve işçiliğe bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Beton, granit gibi doğal taştan yapılmış dış mekan saksıları, plastik bir saksıya göre daha farklı fiyatlarla sunulabilir. Özellikle büyük ve dayanıklı mermer saksılarda, malzemeden kaynaklı fiyat farklılıkları gözlemlenebilir.

 

El işçiliğiyle kilden üretilen saksılar benzersizdir. Her saksının tek tek şekillendirilmesi, detayların eklenmesi ve özel tasarımın oluşturulması ustalık gerektirir. Bazı modern saksı modelleri ise ünlü sanatçıların eserlerini yansıtan tasarımlarla renklendirilebilir.

 

Evinizde canlı bir atmosfer yaratmak isterseniz, klasikleşmiş salon saksıları dışında, asılı saksılar, dekoratif duvar saksıları ve bitki standları gibi yaratıcı çözümleri de değerlendirebilirsiniz. Paşabahçe Mağazaları’ndaki zengin koleksiyonları inceleyebilir, evinizin dekorasyonunu bir üst seviyeye taşıyacak saksıları keşfedebilirsiniz.

 

 

Project Zero
Bize Ulaşın0850 222 1935

Bizi Takip Edin

E-bültenimize üye olun