İnsanoğlunun günümüzden yaklaşık 10.000 yıl önce yerleşik hayata geçmesi ve hayvanları evcilleştirmesiyle birlikte dokumacılık sanatı doğmuş ve gelişmiştir. Beşinci Pazırık kurganından çıkarılan, M.Ö. 3. Yüzyıla ait olduğu düşünülen ve dünyanın en eski halısı olma özelliği bulunan Pazırık halısı, bulunuşundan itibaren bir çeyrek asır geçmesine rağmen en çok konuşulan arkeolojik eser olma vasfını taşımaktadır. Pazırık Halısı, 189x200 cm ebatlarında, çok ince yünden yapılmış olup, her santimetrekarede 36 gördes düğümü ile muazzam bir ustalık eseri olmuştur. Bugün St. Petersburg’da Hermitage Müzesi’nde bulunan Pazırık halısı, Türklerin yoğun olarak yaşadığı Altay Dağları’nın eteğinde bulunan Pazırık kurganlarında bulunmuştur.
Kase üzerinde, Pazırık halısında desen olarak bulunan biniciler, sığınlar ve çeşitli mitolojik figürler yer almaktadır. Figür ve desenlerin yer aldığı ikisi geniş üçü dar olmak üzere beş bordür bulunmaktadır. Halının en geniş bordüründe yayalar ve atlılar birbirlerini aynı yöne doğru takip ederlerken, sığınlar tam tersi yönde hareket etmektedirler. Bazı figürler atların yanında yürürken, bazıları da atlara binmiş olarak sırayı takip ederler. Atların hepsi gemlidir ve sırtlarında keçeden yapılmış bir örtü bulunmaktadır.
Pazırık Kase, el imalatı camdan üretilmiştir. Üzerinde bulunan rölyef desenlerin tümü el işçiliği ile altın ve eskitme boya kullanılarak dekorlanmıştır
Üretimi 2000 adet ile sınırlıdır.
Çap : 26 cm
Yükseklik : 12 cm
% 100 el yapımıdır.
Ürünün Menşei : Türkiye
Temizleme Önerisi : Kuru bezle siliniz.